משנת תש"ח1947-1948, נטמנו בו חללי ארגון ההגנה, הפלמ"ח וצה"לאשר נהרגו בקרבות על פריצת הדרך לירושלים; וכן, חברי הקיבוץ, ובניו אשר נהרגו בעת שירותם הצבאי ובמלחמות ישראל.
באתר בית הקברות ניצבת האנדרטה לחללי חטיבת הראל של הפלמ"ח במלחמת העצמאות.
בית קברות זה הינו היחידי בארץ המוקדש לחטיבה אחת - "חטיבת הראל".
היסטוריה
בראשית מלחמת העצמאות היה קיבוץ קרית ענבים לבסיס מרכזי עבור לוחמי חטיבת הראל של הפלמ"ח, אשר לחמו בקרבות הקשים במבואות המערביים של ירושלים הנצורה, ונאבקו על שמירת הגישה אליה מן השפלה פתוחה למעבר
אנשים ואספקה.
אנשי הראל לחמו במבואות ירושלים מפרוץ מלחמת העצמאות בנובמבר 1947 ועד תחילת ההפוגה השנייה ביולי 1948 – במבצע נחשון, מבצע הראל ומבצע מכבי, וכן במבצע יבוסי במאי 1948 בירושלים גופה ומצפון לה. החטיבה השתתפה גם במבצע דני (יולי 1948) ומבצע ההר (אוקטובר 1948). כמו כן היא לחמה במבצע חורב בחזית הדרום (דצמבר 1948-ינואר 1949).
במלחמת העצמאות נהרגו 418 מחיילי חטיבת הראל. מרביתם נהרגו בקרבות על הדרך לירושלים ובירושלים עצמה.
הקברים הרבים נחצבו בהתאם לאירועים בקרקע הסלעית, בידיהם של חברי קיבוץ קרית ענבים בתוספת סיוע של מתנדבים מבוגרים מיחידת הגמלאים של הפלמ"ח.
האנדרטה היא מגדל רבוע, שבראשו מוצג סמל הפלמ"ח ומעליו שם החטיבה. בתחתית המגדל מצוי חדר הנצחה. בחזיתה של האנדרטה, מעל פתחו של חדר ההנצחה, נחקקה כתובת זו:
"ללוחמי פלמ"ח הראל שחרפו נפשם למות למען ירושלים יהודה והנגב במלחמת שחרור ישראל"
על חזית האנדרטה, משני צדדיו של הפתח לחדר ההנצחה, נחקק הסמל של חרב שזורה בענף זית (סמל זה מוכר כיום כסיכת מ"מ).
שמי ראה בהקמת האנדרטה מילוי צוואה של בנו, לאחר ששמע מאחד מן הלוחמים שהוא התכוון טרם נפילתו לבקש ממנו ליצור אנדרטה לזכר הנופלים.האנדרטה נועדה להידמות לאנדרטת האריה השואג שבתל חי, כזכר לכך שראשוני המתיישבים בקרית ענבים היו תלמידיו של טרומפלדור.
האנדרטה נחנכה בשנת 1951 במעמד ראש הממשלה דוד בן גוריון ונשיא המדינה יצחק בן צבי.
בית הקברות היום
כיום טמונים בבית הקברות 153 חללי צה"ל; מחציתם היו בני עשרים או פחות במותם.
בית הקברות במתכונתו הקבועה מתוחזק על ידי המחלקה להנצחת החייל במשרד הביטחון.
בשנת 2020 בשל מגפת הקורונה הוחלט שלא לקיים את טקסי יום הזיכרון בבתי הקברות הצבאיים ברחבי הארץ. חברי קרית ענבים החליטו להעביר את הטקס המסורתי שגם אותו לא היה ניתן לקיים במתכונתו הרגילה, מחדר האוכל של הקיבוץ אל בית הקברות. הטקס צולם ונערך מראש ושודר בו זמנית ביוטיוב לכל החברים ועמותת הראל בערב יום הזיכרון.
בשנת 2020-21 הוחלט על שיפוץ כולל של בית הקברות המבוצע על ידי משרד הביטחון.